Dezinsekcija

DEZINSEKCIJA... uništavanje svih štetnih insekata (žohara, mrava, buha, stjenica, komaraca...)

Dezinsekcija je skup različitih mjera koje se poduzimaju s ciljem smanjenja populacije najmanje do praga štetnosti, zaustavljaju rast i razmnožavanje ili potpuno uništavaju nazočnu populaciju štetnih člankonožaca (Arthropoda) koji prenose uzročnike zaraznih bolesti, parazitiraju na tijelu čovjeka, uzrokuju alergijske reakcije, imaju toksično djelovanje ili su uznemirivači ili skladišni štetnici na hrani, a provodi se mehaničkim, fizikalnim, biološkim ili kemijskim mjerama.

Dezinsekcija podrazumijeva i način sprječavanja ulaženja i zadržavanja štetnih člankonožaca (Arthropoda) na površine, u prostor ili objekt.

Dezinsekcija je primjena mehaničkih, fizikalnih, bioloških ili kemijskih metoda i sredstava za uništavanje insekata. Preventivna dezinsekcija je jedna od obvezatnih sanitarnih zaštitnih mjera koja isključuje jaču eventualnu infestaciju površina i objekata insektima. Mehaničke mjere dezinsekcije podrazumijevaju čišćenje prostorija, pravodobno uklanjanje otpada i ostalog materijala pogodnog za razvoj štetnih člankonožaca (Arthropoda), preslagivanje zaliha, prevrtanje i isušivanje staništa, ugradnju prepreka (mreže), uporabu lovki i ljepljivih traka s ili bez atraktanata.

Fizikalne mjere dezinsekcije podrazumijevaju postupke regulacije mikroklime, uporabu topline ili hladnoće te svjetlosti s ciljem smanjenja nazočne populacije, zaustavljanja rasta i razmnožavanja ili potpunog uništenja štetnih člankonožaca (Arthropoda). Biološke mjere dezinsekcije podrazumijevaju uporabu kralješnjaka uz dozvolu mjerodavnog ministarstva i raznih sojeva mikroorganizama koji djeluju selektivno na ciljane vrste štetnih člankonožaca (Arthropoda) ili njihove razvojne oblike, a da pritom ne oštećuju ili ugrožavaju ostale vrste i okoliš.

Kemijske mjere dezinsekcije podrazumijevaju uporabu pesticida s ciljem smanjenja ukupnog broja, zaustavljanja rasta i razmnožavanja ili potpunog uništenja nazočne populacije štetnih člankonožaca (Arthropoda) i njihovih razvojnih oblika.Svako sustavno suzbijanje insekata potrebno je obaviti na što efikasniji mogući način. Za uspješno provođenje dezinsekcije potrebno je posjedovati određeno znanje iz područja entomologije - znanosti o kukcima.

Insekte koji štetno utječu na ljudsko zdravlje dijelimo na:

  • VEKTORE - insekti koji su biološki ili mehanički prenosioci bolesti
  • PARAZITE - insekti koji žive na čovjeku
  • OTROVNE INSEKTE - insekti koji svojim djelovanjem izazivaju alergijske reakcije...

Pri obavljanju kontaktne dezinsekcije koristimo najsuvremenije metode aplikacije, kao što su orošavanje, hladno (ULV) ili toplo zamagljivanje.

VETERINARSKE LJEKARNE

VARAŽDIN, Trg Ivana Perkovca 24;
tel: 240 - 126, 240 - 180

pon - pet : 07:30-14:30 sati
sub: 07-12 sati

KELEMEN
Varaždinska 1b;
tel: 647 - 777
pon - pet : 8-15 sati
sub: 8-12 sati

Kontaktirajte nas
* - obavezna polja