PSI

  1. Koliko obroka dnevno treba moj pas?

Ako se radi o štenetu, onda ono treba četiri obroka dnevno. Kako pas raste, broj obroka se smanjuje, tako da na kraju ostanu dva obroka. Jedan manji ujutro i glavnina obroka koji se daje navečer.


  1. Je li bolje psa hraniti dehidriranom hranom ili hranom iz konzerve?

Na tržištu postoji veliki izbor dehidrirane suhe hrane prilagođene određenoj dobi, pasmini, aktivnosti i zdravstvenom stanju psa. Hrana koja nosi oznaku „premium“ najviše je kvalitete i sadrži optimalni omjer bjelančevina, ugljikohidrata i masti, te svih potrebnih vitamina i minerala. Uz tu hranu pas treba dobivati samo vodu, lako je njome manipulirati, a hrana može i duže vremena ostati u zdjelici bez opasnosti od kvarenja.  Uz suhu hranu, psa možete hraniti i vlažnom hranom iz konzerve, no morate imati na umu da ta hrana sadrži veliki postotak vode pa ju treba kombinirati sa suhom hranom ili nekom drugom hranom. Hrana iz konzerve se na višim temperaturama lako kvari, pa otvorenu konzervu treba spremiti u hladnjak i prije nego što je ponudite psu, obavezno je trebate podgrijati. Sve što pas ne pojede u roku pola sata, najbolje je maknuti.

Psa možete hraniti i hranom spremljenom kod kuće koja se sastoji od mesa, riže ili tjestenine, ali osim što to zahtijeva veliki angažman, teško ćete kod kuće spremiti obrok koji sadrži optimalni omjer svih potrebnih sastojaka kao što je to u kvalitetnoj dehidriranoj hrani.


  1. Treba li moj pas dobivati vitamine?

Hrana koja nosi oznaku „premium“ sadrži sve potrebne vitamine i minerale za određenu dob i stupanj aktivnosti psa. Ako se pas hrani dehidriranom hranom lošije kvalitete ili samo hranom iz konzervi ili hranom spremljenom kod kuće, bilo bi dobro da dobiva dodatne vitamine i minerale. To se pogotovo odnosi na štenad, gravidne kuje i kuje u laktaciji, aktivne pse, te stare i kronično bolesne pse.


  1. Koliko često smijem kupati psa?

Psa smijete kupati prema potrebi, ali ne treba pretjerivati. Obavezno nabavite blagi šampon prilagođen neutralnom pH kože psa.


     5.  Kako održavati higijenu zuba, ušiju i noktića?

Na tržištu postoji specijalna suha hrana i štapići za žvakanje koji pomažu pri čišćenju zuba i smanjuju nakupljanje kamenca. Bilo bi dobro da psima, osobito manjih pasmina koji ne vole jesti suhu hranu i zato su skloniji nakupljanju kamenca, barem jednom tjedno iščetkate hranu koja se nakupila između zubiju. Tako sprečavate kvarenje zubiju, nakupljanje plaka i stvaranje kamenca, te naposlijetku i paradontozu i gubitak zuba.

Zbog oblika slušnog kanala, uho se kod psa ne čisti štapićima već posebnom tekućinom za otapanje cerumena koja se svaka dva tjedna ulije u slušni kanal, promasira, te pas tresenjem glave izbacuje nečistoću koju se onda samo obriše vatom.

Ako se pas kreće po tvrdom terenu, nokti se normalno troše i ne treba ih kratiti. No ako više boravi u kući i na mekanom terenu ili se slabije kreće, potrebno je noktiće porezati. Postupak je kratak i bezbolan, a najbolje je da ga obavi stručna osoba.


      6.  Što učiniti ako pas ima buhe?

Ako je pas mlađi od 7 tjedana treba ga okupati u antiparazitnom šamponu i dobro iščešljati, te okolinu očistiti ili štene pošpicati posebnim insekticidni sprejem.   Starijim psima najbolje je istisnuti insekticidnu ampulicu tako se  djelatna tvar resorbira u kožu te tako štiti psa od buha i do 3 mjeseca. Postoje i insekticidne ogrlice koje vrlo učinkovito štite pse od buha i krpelja i do 6 mjeseci. Nikakvi prašci, ni ampule i ogrlice na biljnoj bazi nisu učinkovite. Sredstva za zaštitu od buha i krpelja kupuju se samo kod veterinara ili u veterinarskoj ljekarni jer ćete tamo sigurno dobiti djelotvoran preparat i  pravi savjet o uporabi. Treba znati da 95% buha živi u okolišu životinje, te svaki antiparazitni tretman, treba pratiti i detaljno čišćenje  okoliša.


      7.  Kako zaštititi psa od krpelja?

Krpelji na našem području prenose više bolesti opasnih za pse ,a najučestalija je piroplazmoza. Jedina djelotvorna zaštita su insekticidne ampule i insekticidne ogrlice. Ampule štite samo do mjesec dana, a ogrlice i do 6 mjeseci.


      8.  Kada treba štenad prvi put cijepiti protiv zaraznih bolesti?

Štenad cijepimo protiv teških virusnih zaraznih bolesti – parvoviroze, štenećaka, zarazne upale jetre , parainfluence i zaraznog kašlja, proljeva uzrokovanog corona virusom te opasne bakterijske infekcije leptospiroze jer od tih bolesti štenad, ako oboli, ili ugiba ili se dugo i teško oporavlja, a samo liječenje je dugotrajno, te prilično skupo.

Ako je kuja bila redovito cijepljena protiv zaraznih bolesti, tada će njena štenad imati pasivni imunitet za parvovirozu do 6. tjedna, a za štenećak do 8. tjedna života. Stoga se preporuča štene cijepiti 3 puta: u 6., 8. i 12. tjednu života peterovalentnom vakcinom. Štene  prije cijepljenja treba očistiti od parazita, te ono mora biti zdravo i u dobroj kondiciji.

Iako mnogi misle da se protiv zaraznih bolesti cijepi  samo štenad, ovo cijepljenje ponavlja se svake godine jedanput jer su ovo bolesti od kojih pas može oboljeti i u starijoj dobi.


      9.  Kada se pas treba cijepiti protiv bjesnoće i je li mikročipiranje obavezno?

Dok je cijepljenje protiv zaraznih bolesti dobrovoljno, zakonom je propisano da se svaki pas stariji od 3 mjeseca mora cijepiti protiv bjesnoće te označiti mikročipom. Cijepljenje se ponavlja jednom godišnje, a mikročip koji se aplicira u potkožje s lijeve strane vrata ostaje tu cijeli život kao trajna identifikacijska oznaka. Prilikom prvog cijepljenja, pas dobiva putovnicu gdje se upisuju podaci o vlasniku, podaci o psu, mikročipu, cijepljenjima protiv bjesnoće i ostalim zaraznim bolestima, tretmanima protiv vanjskih i unutarnjih parazita, te pregledima prije putovanja u inozemstvo. Na razini Republike Hrvatske postoji centralni Upisnik pasa gdje su, također, upisani svi podaci o psu, vlasniku (uključujući i OIB, te adresu i broj telefona), te podaci o cijepljenju, mikročipu, te serijski broj putovnice. Stoga, ako je pas uginuo ili odlutao, dužni ste to prijaviti veterinaru koji je psa cijepio protiv bjesnoće, da se pas ispiše iz Upisnika pasa, te da vi ne biste više imali obavezu cijepiti ga.


    10.  Što moram učiniti ako želim cijepiti psa protiv bjesnoće u drugoj veterinarskoj ambulanti?

Ako želite promijeniti veterinarsku ambulantu u kojoj ćete cijepiti psa protiv bjesnoće, morate se javiti sa putovnicom u ambulantu u kojoj ste do sada cijepili, gdje će vam izdati ispisnicu iz Upisnika pasa radi promjene ambulante i sa tim se dokumentom javiti u drugu ambulantu prilikom cijepljenja psa protiv bjesnoće.


    11.  Koliko često treba psa čistiti od unutarnjih parazita?

Dehelmintizacija ili čišćenje pasa od unutarnjih parazita počinje već u dobi od mjesec dana i treba se ponavljati svaka 2 tjedna do  dobi od 4 mjeseca, nakon toga se preporuča ponavljati svaka 3 mjeseca kroz cijeli životni vijek životinje. Na tržištu postoji više vrsta i oblika preparata za dehelmintizaciju- sirupi, paste i tablete koji se doziraju prema tjelesnoj težini životinje. Najbolji savjet o odabiru preparata, pravilnom doziranju i upotrebi dobit ćete kod svog veterinara. Nakon dehelmintizacije, obavezno je nekoliko dana sakupljati izmet psa i neškodljivo ga ukloniti.


    12.  Kako ćemo znati da je štenad ima unutarnje parazite?

Da je štene nositelj parazita posumnjat ćemo ako ima povećan, napet i bolan trbuh, ako često štuca, ima proljevastu stolicu, blijede vidljive sluznice, ako slabo jede i slabo dobiva na tjelesnoj težini.


     13.  Čemu služi putovnica i može li pas sa njom putovati u inozemstvo?

Prilikom prvog cijepljenja pas dobiva putovnicu u koju se upisuju podaci o vlasniku, podaci o psu, podaci o mikročipu, svim obaveznim i neobaveznim cijepljenjima i tretmanima protiv parazita. Često k nama dolaze vlasnici koji su uvjereni da je uzgajivač već cijepio štene protiv parazita. Ako štene nema putovnicu u kojoj je cijepljenje evidentirano tako da se vidi kada je cijepljeno, kojom vakcinom (mora se vidjeti proizvođač, rok trajanja i serijski broj vakcine), te potpis i štambilj veterinara koji je cijepio, tada se, nažalost, radi o prijevari te smatramo da pas nije zaštićen protiv zaraznih bolesti.

U putovnici postoji rubrika gdje se upisuje da je pas pregledan prije puta , te da je sposoban podnijeti putovanje. Tu rubriku potvrđuje ovlašteni veterinar i izdaje certifikat kojim se dokazuje da je pas cijepljen protiv bjesnoće (ako je stariji od 3 mjeseca), očišćen od parazita i mikročipiran  te tek tada možete sa psom putovati u inozemstvo.


      14.  Koja je razlika između kastracije i sterilizacije i kad je optimalna dob za taj zahvat?

Najčešći razlog za kastraciju i sterilizaciju je sprečavanje rađanja neželjenog potomstva.

Kuje steriliziramo što znači da se u operacijskom zahvatu vade  jajnici, jajovodi i maternica. Pse  kastriramo što znači da operacijski uklanjamo samo muške spolne žlijezde – testise.

Znanstveno je dokazano da je kuje najbolje sterilizirati prije prvog tjeranja jer se tada smanjuje na minimum mogućnost pojave tumora na mliječnoj žlijezdi. Uklanjanjem maternice i jajnika eliminiramo mogućnost upala i tumora na tim spolnim organima. To znači da bi kuje malih pasmina trebalo sterilizirati kad dostignu spolnu zrelost tj. u dobi od 7 do 9 mjeseci, srednjih pasmina u dobi od 12 mjeseci, a velikih pasmina nakon 18 mjeseci života.  Nikada ne operiramo kuju ako se nalazi u fazi tjeranja, nego treba pričekati oko 3 tjedna od početka tjeranja, pa se onda dogovoriti za operacijski zahvat jer je zbog visoke koncentracije spolnih hormona u cirkulaciji, operacijski zahvat jako rizičan.

Mužjake kastriramo nakon postizanja spolne zrelosti ako pokazuju agresivnost, često lutaju ili imaju neku patologiju na testisima ili akcesornim spolnim žlijezdama.

Nakon kastracije ili sterilizacije mijenja se metabolizam životinje pa ju treba hraniti hranom niže energetske vrijednosti (na tržištu postoji široka paleta hrane za sterilizirane kuje i kastrirane pse) i osigurati više fizičke aktivnosti, da bi se spriječilo neželjeno debljanje.


MAČKE

 

      1.  Kako hraniti mačku?

Mali mačići sisanjem majčinog mlijeka dobivaju sve potrebne tvari za rast i razvoj kao i protutijela za različite bolesti (ako je majka bila redovito cijepljena). U drugom mjesecu života počinju pomalo jesti i drugu hranu osim mlijeka, te su u dobi od 2 mjeseca spremni na odvajanje od majke. Mačkicu koja je tek došla u vaš dom hranite u više manjih obroka vlažnom hranom iz vrećice ili konzerve, a kasnije možete početi i davati suhu hranu za male mačiće. Ta hrana sadrži visoki postotak bjelančevina, te sve potrebne vitamine, minerale i aminokiselinu taurin potrebnu za zdrav rast i razvoj vaše mačke. Količina potrebne hrane određuje se prema dobi i težini mačke i označena je na svakom pakiranju hrane. Morate paziti da se hrana iz konzerve ili vrećice ne pokvari i nikad ne smijete hraniti mačku hranom direktno iz hladnjaka, nego je prije treba podgrijati. Većina mačaka dobro podnosi mlijeko, osim onih koje nemaju enzim koji razgrađuje mliječni šećer – perzijske mačke i njihovi križanci.


      2.  Da li treba kupati mačku?

Mačke, načelno, ne treba kupati jer zdrava mačka brine o čistoći dlake i uređuje se lizanjem. Naravno, ako želite, mačku možete kupati, ali posebnim šamponima za mačke i na taj tretman je morate naviknuti od malena. Dugodlake mačke zahtijevaju puno više truda pri kupanju, češljanju i uređenju dlake. Kod dugodlakih mačaka često dolazi do formiranja tzv. trihobezoara. To je progutana dlaka  formirana u kuglice ili valjčiće koja može izazvati velike probleme u probavnom sustavu. Mi vam možemo preporučiti posebne paste koje potiču izbacivanje progutane dlake i hranu koja sprečava nakupljanje trihobezoara.


      3.  Kako zaštititi mačku od buha i krpelja?

Najjednostavnije i najučinkovitije je istisnuti ampulu na kožu u međulopatičnom području, a ona onda štiti mačku od buha i krpelja oko mjesec dana. Ako je mačka mlađa od 2 mjeseca, ne smijete koristiti ampule, već mačku možete poprskati posebnim sprejem ili okupati u antiparazitnom šamponu. Uz tretiranje mačke protiv buha obavezno očistite  mačju košaru, prostirku i okoliš mačke jer se tu nalazi većina buha, a samo manji dio nalazi se na životinji. Ogrlice koje postoje na tržištu obično su na biljnoj bazi i nisu previše učinkovite, a za mačku mogu biti i opasne.


      4.  Što je to ušna šuga?

To je parazitarna upala uha koju mačke donose najčešće još iz legla, a prepoznat ćete je po tome što mačka trese glavom, češe se po ušima, a u samom zvukovodu mogu se vidjeti tamne mrvičaste naslage. Bolest se liječi redovitim čišćenjem zvukovoda posebnom otopinom i kapima, a ponekad je potrebna i parenteralna antibiotska i protuupalna terapija. Bolest se može spriječiti i korištenjem ampula koje istovremeno djeluju na unutarnje i vanjske parazite.


     5.  Kako očistiti mačku od crijevnih nametnika?

Već u dobi od mjesec dana mačku treba prvi put očistiti od parazita. Na tržištu postoje različiti preparati u obliku tableta, pasti i ampula, a savjet o pravilnoj uporabi dobit ćete kod veterinara. Kad je mačkica mala, dehelmintizacija se ponavlja svakih 15 dana nekoliko puta, a zatim kroz cijeli život četiri puta godišnje.

    

     6.  Kada treba mačku cijepiti protiv zaraznih bolesti?

Kad mačka navrši dva mjeseca, vrijeme je za cijepljenje protiv zaraznih bolesti – panleukopenije, zaraznog rinotraheitisa i kalicivirusne infekcije mačaka. Kasnije mačka može biti cijepljena protiv mačje leukemije (teške i vrlo raširene  virusne bolesti). Cijepljenje se ponavlja za 3 do 4 tjedna, a zatim jednom godišnje. Da bi mačka mogla biti cijepljena, mora biti zdrava, a bilo bi dobro i da je prethodno očišćena od parazita.


      7.  Treba li mačku cijepiti protiv bjesnoće?

U Hrvatskoj cijepljenje mačaka nije propisano zakonom, ali mi preporučamo cijepljenje mačaka pogotovo onih koje se slobodno kreću i dolaze u kontakt s drugim životinjama. Cijepljenje protiv bjesnoće ponavlja se jednom godišnje.


      8.  Koje su prednosti kastracije i kad se mačka najranije može kastrirati?

Domaće mačke spolno sazriju u dobi od 6 mjeseci, dosegnu tjelesnu težinu od oko 2,5 kg i tad ih možemo kastrirati. Kastracijom sprečavamo rađanje neželjenog potomstva, a kod mužjaka i označavanje teritorija urinom, lutanje, širenje različitih bolesti i česte ozlijede koje nastaju u borbi prilikom gonjenja. Postupak kastracije obavlja se u općoj anesteziji. Mužjacima se uklanjaju muške spolne žlijezde – testisi, a ženkama jajnici. Oporavak je brz i traje nekoliko dana kod mužjaka, a kod ženke oko tjedan dana.


VETERINARSKE LJEKARNE

VARAŽDIN, Trg Ivana Perkovca 24;
tel: 240 - 126, 240 - 180

pon - pet : 07:30-14:30 sati
sub: 07-12 sati

KELEMEN
Varaždinska 1b;
tel: 647 - 777
pon - pet : 8-15 sati
sub: 8-12 sati

Kontaktirajte nas
* - obavezna polja